неделя, 3 октомври 2010 г.

Интервю за агенция ФОКУС
Entrevista para la agencia informativa FOKUS


Информационна агенция "Фокус"
Agencia informativa "Fokus"

El 15 de septiembre 2010 la agencia informativa Focus entrevistó а Spas Tashev, presidente de la Asociación de amistad Bulgaria - Honduras y Consejero del Gobierno bulgaro en el Gabinete político de ministro Bozhidar Dimitrov. La entrevista puede leerse tambien en el sitio gubernamental http://mba.government.bg

Спас Ташев: Чрез лицата от български произход в Латинска Америка, могат да се засилят контактите с България и ЕС като цяло

15 септември 2010

Спас Ташев, председател на Дружеството за приятелство България – Хондурас и съветник в Политическия кабинет на министър Божидар Димитров, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Ташев, днес е 15 септември, ден на независимостта на Хондурас и негов национален празник. Има ли нещо ново в дейността на Дружеството за приятелство България – Хондурас?
Спас Ташев: Продължаваме да развиваме нашата дейност, насочена към взаимното опознаване на двете държави и насърчаване на контактите. Новото е, че вече освен с неправителствени организации, имаме официални контакти и с различни държавни хондураски институции и мога да твърдя, че навсякъде срещаме тяхното съдействие. Новост за нашата общественост ще бъде откриването на 28 септември във Велико Търново на разширения вариант на фотографската изложба „Хондурас – страната на маите и Рио Булгариа”. След София, това ще е вторият град, където ще гостува, защото именно зам.-кметът на Велико Търново Йордан Грозданов бе един от тримата български участници в проведената през пролетта на тази година експедиция Рио Булгариа. Благодарение на подкрепата, оказана ни от армията на Хондурас, експедицията навлезе в джунглата и достигна до единствената река в света, носеща името на страната ни – реката България, открита от нашия сънародник Борис Петров през 30-те години на ХХ в. Изложбата бе открита от министър Божидар Димитров и във всяко едно отношение сме имали неговото съдействие.
Фокус: Един от ресорите на министър Божидар Димитров са връзките с българите зад граница. Отделя ли се някакво специално внимание на българите в Хондурас?
Спас Ташев: В политическия кабинет на министър Димитров се отнасяме с еднакво внимание към проблемите на всички българи, без значение в коя част на света са. Напълно естествен е обаче интересът ни към общността на потомците на българите в Хондурас, чието съществуване доскоро бе неизвестно за широката общественост. А става въпрос за около 7 хил. лица с български произход. Така че, в кабинета на министър Димитров се занимаваме и с проучвателна дейност. Интересното е, че попадаме на все още неизвестни подробности за българското присъствие по света, не само за Хондурас, но и за цяла Латинска Америка.
Фокус: Нима българите там са толкова много?
Спас Ташев: Ами не са малко. Вижте само фактите. Нека се дистанцираме от Македония, тъй като там отношенията са по-специални. В другите държави по света сме имали министър председатели, например Василе Тарлев в Молдова, имали сме министри българи в Украйна, Молдова и т.н. Но се оказа, че не по-малко е българското влияние в Латинска Америка. Тук нямам предвид само Дилма Русев, която според всички проучвания се очертава да бъде бъдещият президент на Бразилия. Няма как обаче да не посоча Теодоро Петков, който на два пъти – през 1983 и 1988 г. бе кандидат за президент на Венецуела. Същият през периода 1996 – 1999 г. бе министър на координацията и планирането. Днес е един от основните опоненти на Уго Чавес и собственик на вестник „Тал куал”. В предишното правителство на Хондурас на президента Роберто Мичелети, зам.-министър на Фонда за социални инвестиции бе Хибдко Рикардо Симеон Еленков. До неотдавна Елси Урсина Расков бе генерален секретар на министерството за обществено здраве в Тегусигалпа. В тази поредица в исторически аспект трябва да споменем и бившия български министър-председател Александър Цанков, който прекара последните 10 години от живота си в изгнание в Аржентина. През периода 1983 – 1987 губернатор на най-голямата аржентинска провинция Чако бе Флоренсио Тенев. Днес в тази държава председател на парламентарната комисия за права и защита е Луис Карлос Петков Найденов. Гонсало Атанасов пък е председател на депутатската комисия за политики към общините. Мога да посоча и Алфредо Атанасов, който е настоящият генерален секретар на Федерацията на общинските служители. Зам.-министър по инвестициите към министерството на инфраструктурата и публичните дейности е друг българин – Уго Ернесто Атанасов. Гильермо Ганчев пък е шеф на полицията в Буенос Айрес… Тази поредица с всеки изминал ден се допълва с нови имена.
Фокус: Това са българи политици. А има ли изявени българи и в други сфери?
Спас Ташев: Разбира се. Списъкът на политиците завърши с Аржентина, нека на културните дейци да започне от там. Прочут е композиторът Луис Бакалов, който освен това е познат и като автор на музика за филми, в това число и уестърни. През 2003 г. в Аржентина почина професорът по философия и социология Николас Маринкев, автор на много книги и многократно защитавал българската кауза. В Уругвай все още си спомнят изтъкнатия композитор от български произход Хорхе Овидио Лазаров Сескони. Друг изтъкнат български автор в Уругвай е д-р Алфонс Емануилов Макс. Това е много интересна личност, бил е почетен консул на Никарагуа и Салвадор в Монтевидео, собственик е на два вестника, написал е много книги, в това число и един прекрасен анализ за Балканите. В Бразилия ректор на бразилския университет бе Жоао Клаудио Тодоров. Особено интересни са братята Косикови – Жорже и Мигел. Те са потомци на бесарабски българи, автори на редица трудове в областта на правото, основатели на правния и инженерния факултети. Организирали са курсове по български език, а Жорже Косиков е автор на фундаменталния труд за българо-гагаузката имиграция от Бесарабия в Бразилия. Искам да подчертая, че това е явление, което само фрагментарно е известно на нашата наука, но никога не е било обект на задълбочено изследване. Изтъкнат български творец във Венецуела е Иван Дреников – основател и директор на отдела по редки книги и ръкописи при Националната библиотека на Венецуела.
В Латинска Америка имаме и спортни достижения. Гордост за националния отбор на Уругвай е футболистът Фабиан Естоянов, роден през 1982 г. Малцина обаче у нас знаят, че шампион на Уругвай през 2006 – 2007 г. бе Футболен клуб „Данубио”, т.е. в превод от испански Дунав, основан от българите Мигел и Хуан Лазаров.
Фокус: А бизнесмени?
Спас Ташев: Има и бизнесмени. Българинът Хорхе Савов създава хляба Булуло. И до днес това е най-прочутият хляб в Ла Сеиба и карибското крайбрежие на Хондурас. Най-интересният представител на тази група е обаче Хайме Янкелевич. Той е един от първите български заселници в Аржентина, от 1899 г. Бил е медиен магнат, притежавал е радио. Това е човекът, който въвежда телевизията в Аржентина. Неотдавна ми попадна един бизнес указател на Хондурас. Оказа се, че повече от 20 фирми са собственост на лица от български произход. Ето това е българския потенциал. На тази проблематика в момента съм се заел да пиша книга. Нарекъл съм я „Българският фактор в Латинска Америка”. Защото от целия християнски свят единствено в Латинска Америка текат бурни демографски процеси. Там се увеличават пазарите, има огромни природни ресурси и при всички случаи значението на този регион ще нараства.
Фокус: От тук какви изводи следват за българската политика?
Спас Ташев: Безспорно европейският ключ към Латинска Америка са Испания и Португалия. Добре организирана емиграция има и Италия. Но след като посочих толкова много влиятелни българи, този факт поставя и България на едно от водещите места и няма как да не формулира нови интереси. На първо място се създава още един механизъм за вътрешен латиноамерикански диалог – този път по българска линия. Вече от Дорис Ернандес Дукова от Колумбия се правят първите опити за събиране на представители на различни поколения българи в Латинска Америка. Чрез лицата от български произход обаче могат да се засилят и контактите на Латинска Америка с България и Европейския съюз като цяло. А от това неминуемо засилване на общуването може да се извлече само полза за България и нарастване на нейната популярност и авторитет. На този проблем досегашните правителства в България не са отделяли необходимото внимание и мога да твърдя, че именно благодарение на министър Божидар Димитров започва целенасочена работа към запълването и на тези бели петна в нашето познание и именно чрез българската общност да се достигне до още един регион на света.


http://www.focus-news.net/?id=f15858

Няма коментари:

Публикуване на коментар